Zajímavosti, tipy, recepty, Strana 2

Výpis článků

Káva FromNature

Káva FromNature

Kávu, kterou si můžete zakoupit na našem e-shopu, pro Vás dovážíme z celého světa. Tyto zrna putují nejdříve do Německé pražírny v Hamburku, se kterou spolupracujeme – pražírna Burg.

Pražírna Burg je rodinná firma, která žije kávou již 4 generace. „Small, but great.“ – to je motto této rodiny. Specializuje se na tradiční proces pražení kávových zrn. Od založení jsou kávové boby praženy v šedesáti kilových pražičkách z roku 1930.

Některé z těchto káv také vyhrály zlatou medaili, kterou vyhlašuje německý cech pražíren a jeho členové posuzují kvalitu použité surové kávy, tradiční metody pražení a také zacházení s farmářskými pěstiteli v příslušné oblasti pěstování.

Loňský rok získala zlatou medaili káva Tanzania Kilimanjaro AA a BIO Peru Tunki.

Espresso Dark získalo medaili stříbrnou a v předchozích letech byla držitelem i medaile zlaté.

Zpracování kávy

Existuje mnoho způsobů, jak zpracovat kávu. Zmíníme tu ty nejpoužívanější a také ty, které byli použity při výrobě naší kávy.

 

  • Mokrá metoda

Velmi často používaná je tzv. Mokrá metoda. Nejdříve se sklizeným kávovým třešním odstraní slupka a kus dužiny. Následně se vloží do fermentační nádrže, kde se nechají, dokud se neoddělí dužina od zrn a nakonec se nechají usušit na slunci.

Tato metoda se používá často při zpracování výběrových káv, protože mají čistší chuť a nejlépe dokáže vyzdvihnout kvalitu kávy.

  • Suchá metoda

Tato metoda pochází z Afriky konkrétně Etiopie. Je to nejekologičtější způsob zpracování. Kávové třešně se nechají celé (i s dužinou a slupkou) sušit na slunci. Při této metodě jsou zrna náchylnější, proto se o ně musí více pečovat - pravidelně otáčet, aby nezačaly třešně hnít nebo plesnivět. Také se musejí třídit, aby tam nebyly nezralé třešně, které mohou zkazit chuť. Až po dokončení procesu sušení se mechanicky odstraní slupka s dužinou.

  • Monzunová metoda

Toto zpracování vzniklo neúmyslně a má původ již v 17. století.

Dříve se káva přepravovala loděmi a plavba trvala 6 měsíců. Během této doby působilo na zrna odlišné klima než na pevnině a to způsobilo změnu barvy, chutě i aroma.

Postupem času se přeprava kávy změnila, ale poptávka po ní neustala. Proto se využilo přírodních klimatických podmínek - monzunů. Působením monzunu na kávová zrnka, získáme stejnou kvalitu a chuť jako když se dopravovala káva po moři.

Monzunování trvá přibližně 8 týdnů v době od června do konce září, kdy jsou monzunové deště nejsilnější. 

Tento způsob zpracování ovlivňuje výrazně chuť tím, že se ztrácí kyselost/acidita, ale neztrácí na intenzitě.

Honeybush
Co je vlastně Honeybush?
 
Jedná se o rostlinu příbuznou Rooibosu, která také pochází z Afriky, konkrétně z jižní Afriky - Jihoafrické Republiky. Tato rostlinka s drobnými žlutými květy může dorůst až do výšky 150cm.
Návrh bez názvu (29)
Z rostlinky se používají především úzké zašpičatělé lístky, které se nadrobno nařežou. 
Má náročné podmínky na pěstování, nesvědčí ji chemické postřiky a to je jeden z důvodů, proč i dnes velká část pochází z přírody. Nejčastěji se vyskytuje ve strmých svazích vysokých hor. Sklizeň je velmi náročná, proto se stále sbírá ručně. Místní sběrači často musí použít lana, aby se k honeybushi dostali. 
Následně se větvičky i s lístky nařežou na drobné kousky a nechají se fermentovat. Po fermentaci má Honeybush tmavou - načervenalou barvu. Poslední fáze je sušení na slunci, kde se nechá odležet 1-2 dny.
Poté projde poslední kontrolou, protřídí se od velkých kousků a poté připraven ke konzumaci. 
 
Chutí i vůní připomíná příbuzný Rooibos. Honeybush, jak už napovídá název, je více sladší, voňavější a připomíná med.
Jelikož je jeho vůně a chuť přirozeně nasládlá, je vhodný pokud chceme omezit cukry a vyvarovat se dalšímu slazení.  
 
Výhodou je, že také neobsahuje kofein, takže jej mohou pít i děti, těhotné a kojící ženy.
Obsahuje velké množství antioxidantů, které posilují naš imunitní systém a chrání náš organismus před neblahými vlivy okolí.
 
Návrh bez názvu (30)
 
 
Příprava nálevu: Zalijeme jednu čajovou lžičku vroucí vodou (150-200ml) a necháme 3-5 minut louhovat. 
Jarní detoxikace organismu

Pročistěte svůj organismus silou přírody

Pokud Vás také trápí jarní únava, je čas nastartovat Váš organismus.

 

Má detoxikace smysl? 
 

Jarní detoxikace je všeobecně znamý pojem, je ovšem nutná? Škodlivé látky jsou nejen v nesprávné stravě, ale také ve vzduchu nebo například  nevhodné kosmetice. Proto to nejlepší co pro náš organismus můžeme udělat, je alespoň jednou za čas jej důkladně pročistit. Celkové pročištění organismu posiluje přirozenou obranyschopnost. Podporuje trávení, zmírňuje chronickou únavu a také zlepšuje kvalitu spánku.

 

Pročištění jater - Ostropestřec
 

Velmi účinným pomocníkem k pročištění jater je ostropestřec mariánský. 

Je to nenápadná bylina, která se vzhledem podobá "obyčejnému" bodláku. 

Všeobecně se tato semínka používají na čištění krve, podporují normální činnost srdce a také se doporučuje užívat osobám, které mají problémy s nízkým krevním tlakem. Také podporuje normální trávení a je důležitým antioxidantem.

Tato zázračná semínka se často používají jako doplněk stravy při léčbě cyrhózy jater. 

Ostropestřece se dělají nálevy, odvary, ale nejjednodušší varianta a také nejčastěji používaná je užívat ostropestřec jen namletý a zapít jej vodou. 

Doporučuje se jej užívat dlouhodobě. Ideálně 12-16 týdnů 4 lžičky denně. První dva týdny na nastartování procesu čištění dávku zdvojnásobíme na 8 lžiček denně. 

Ostropestřec by se měl ideálně užívat na prázdný žaludek tzn. hodinu před nebo po jídle.

 

Podpora imunity v zimních měsících

NAKOPNĚTE SVÉ ZDRAVÍ PŘÍRODNÍ SILOU BYLINEK A KOŘENÍ

 
K posílení imunity poslouží potřebné vitamíny a minerály. Také lze využít přírodní sílu bylinek a koření.

K posílení imunity poslouží potřebné vitamíny a minerály. Také lze využít přírodní sílu bylinek a koření.

Foto: Canva

 

Imunitní systém je naším ochráncem. Dokáže rozpoznat potenciálně škodlivé látky a zakročit proti nim. Pokud v těchto oblastech pokulhává, musíme mu pomoci. Jak? 60 až 70 % úspěchu je ve střevech.

NA CO JSOU BYLINKY DOBRÉ? NA IMUNITU!

Zdravý a vyvážený střevní mikrobiom vybudujeme pomocí probiotik v tabletách, kysanými mléčnými výrobky nebo fermentovanou zeleninou. Smícháním bylinné směsi pampeliškového kořene, jitrocele, dubové kůry a plodu anýzu získáme další přírodní alternativu. Tato směs je bohatá na prebiotika.

Dejte své střevní mikroflóře potřebnou stravu v podobě bylinné infúze. Podpořte své trávení a dejte častým nemocem na frak.

Až 70 % imunity je ve střevech. K poklesu probiotik dochází i po antibiotické léčbě. Proto je potřeba je opět doplnit.

FOTO: Fromnature

A s potřebnou potravou mohou probiotika růst. Bez jídla to totiž nejde. K čemu jsou mimo jiné tyto prospěšné bakterie přínosné? Zlepšují aktivitu střev, vstřebávání živin z potravy, působí ve střevech protizánětlivě a pomáhají udržovat optimální tělesnou hmotnost. Bylinky na podporu růstu střevní mikroflóry též pomáhají nepřímo při hubnutí. Mimo jiné je zdravá střevní mikroflóra půlkou úspěchu k psychické pohodě a vitalitě.

K nejznámějším podobám prebiotik patří vláknina zvaná inulin. Ten podporuje trávení, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a zvyšuje citlivost buněk na inzulín. Přírodním zdrojem inulinu je již zmiňovaný kořen pampelišky nebo kořen čekanky.

Vraťte své imunitě ochranný štít. Síla bylin z přírody zatočí s neduhy.

Koření plná antioxidantů pomáhá zachovat zdraví organismu.

FOTO: Fromnature

RECEPTY NA IMUNITU BABKY KOŘENÁŘKY

Dalším způsobem, jak využít léčivé schopnosti přírody, je koření. Antioxidanty nabitá kurkuma bojuje proti volným radikálům, působí protizánětlivě a zlepšuje trávení. Dalším antioxidantem ze zástupu koření je známá skořice. Nejen, že krásně voní a skvěle chutná, ale usnadňuje léčbu virových onemocnění. Zázvor si můžeme dopřávat i v čerstvé podobě. Zázvorový čaj zahřeje, poradí si s bolavým krkem i nevolností.

Ovládací prvky výpisu

14 položek celkem